Amerika má nového "kráľa" emisií - dopravu

Amerika má nového "kráľa" emisií. Prvýkrát za 40 rokov už nie sú elektrárne najväčším zdrojom skleníkových plynov v USA. Toto pochybné prvenstvo teraz patrí odvetviu dopravy - autám, kamiónom, lietadlám, vlakom a lodiam. Za touto zmenou však nie je zvýšenie produkcie emisií v doprave, ale ekologickejšia výroba elektriny. Informovala o tom agentúra TASR.

     Emisie oxidu uhličitého z dopravy v USA boli vlani, prvýkrát od roku 1978, vyššie ako emisie z výroby elektrickej energie. A tento rozdiel sa v roku 2017 ďalej prehlbuje.
      Spotreba elektrickej energie v USA sa za ostatné desaťročie pritom veľmi neznížila, ale vyrába sa z čistejších zdrojov. Prispel k tomu najmä dramatický odklon od výroby elektriny z uhlia, ktorá bola najväčším zdrojom škodlivín. Produkcia uhoľných elektrární v Spojených štátoch sa v uplynulej dekáde znížila o viac ako tretinu, zatiaľ čo "čistejšia" výroba elektriny zo zemného plynu vzrástla o vyše 60 %. Aj veterná a solárna energia získavajú čoraz väčší podiel na výrobe elektriny v USA. To je dobrá správa, a nielen preto, že emisie oxidu uhličitého sa najvýraznejšie podieľajú na globálnych klimatických zmenách. Prechod na čistejšiu energiu má tiež okamžitý vplyv na zlepšenie zdravia miestnych obyvateľov, redukuje výskyt astmy, rakoviny a srdcových chorôb.
      Sektor dopravy pritom vstupuje aj do éry kľúčových zmien. Autá produkujú čoraz menej emisií, aj keď pozitívny vplyv tzv. zelených modelov áut marí stále veľký apetít Američanov po menej ekologických SUV vozidlách, crossoveroch a pickupoch. A hrozí, že politika USA v oblasti čistoty ovzdušia sa čoskoro môže zmeniť. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa uvažuje o upustení od prísnejších noriem v oblasti spotreby paliva, ktoré majú nadobudnúť platnosť začiatkom roka 2020.
      Na druhej strane investície do elektrických vozidiel môžu čoskoro priniesť v doprave rovnaký efekt v oblasti emisií, ako veterné a slnečné elektrárne v energetike - a môžu znova zmeniť postavenie oboch odvetví v rebríčku znečistenia.