Cena Brentu dosiahla vyše 2-ročné maximum

Ceny ropy vzrástli o viac než dolár, pričom cena Brentu sa dostala na vyše 2-ročné maximum. Trhy do veľkej miery ovplyvnili hrozby Turecka, že zablokuje dodávky ropy z irackého Kurdistanu do svojich prístavov. Informovala o tom agentúra TASR.

Ankara oznámila, že by mohla odstaviť ropovod, ktorý prepravuje surovinu zo severoirackého Kurdistanu, na svetové trhy. Turecko tak pohrozilo v súvislosti s dnešným referendom irackých Kurdov o vyhlásení nezávislosti.
Iracká vláda referendum odsúdila a vyhlásila za protiústavné. Zároveň vyzvala ostatné štáty, aby zastavili dovoz ropy z Kurdistanu. Ako uviedli analytici z Commerzbank, "ak by bola táto výzva na bojkot úspešná, na trh sa dostane denne zhruba o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy menej".
Navyše, ceny čiastočne ovplyvnili aj informácie zo strany najväčších producentov ropy, ktorí sa koncom minulého týždňa zišli vo Viedni. Ako informovali, od začiatku roka klesla produkcia o 1,8 milióna barelov denne. To umožnilo stlačenie nadbytku ropy vo svete a zvýšenie cien komodity za posledné tri mesiace zhruba o 15 %.