Cena plynu prudko rastie pre nižšie dodávky aj slabšie zásoby

Cena plynu na svetových trhoch v tomto týždni vzrástla na tak vysoké hodnoty, že niektorí analytici už hovoria o plynovom šoku. Za vysokými cenami stojí okrem iného aj nízka naplnenosť zásobníkov a obmedzenie dodávok ruského plynu do Európy. I keď sú zásoby plynu na starom kontinente približne o 20 % nižšie ako po minulé roky, slovenským odberateľom obmedzenie dodávok nehrozí, tvrdí svorne Ministerstvo hospodárstva (MH) SR aj najväčší dodávateľ plynu na Slovensku - Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Informuje o tom agentúra TASR.
      „Súčasný prudký vzostup ceny zemného plynu zasahuje nielen Európu, ale celý svet,“ upozornil analytik a hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda. V porovnaní s ropou analytik hovorí o porovnateľnej cene barelu (159 litrov) ropy viac ako 100 dolárov (84,32 eura). „Pokiaľ barel ropy stojí viac ako sto dolárov, začína sa hovoriť o ropnom šoku. Teraz je teda namieste začať hovoriť o svetovom plynovom šoku,“ tvrdí Kovanda. Cena plynu s dodaním v októbri v tomto týždni prekročila 55 eur za megawatthodinu (MWh) pričom začiatkom septembra minulého roka sa takýto plyn obchodoval za cenu približne 11 eur za MWh.
      Prichádzajúce zimné obdobie môže podľa analytika priniesť pre Európu nepríjemné zistenie, ako veľmi je plyn dôležitý pre jej ekonomiku. Starý kontinent čelí už celé leto situácii, keď plynu nie je dostatok, aby mohli byť doplnené zásobníky po vlaňajšej dlhej zime. Rusko, ako najväčší dodávateľ, pritom obmedzuje svoje dodávky z viacerých dôvodov a jedným z nich je podľa Kovandu aj to, že sa plynárenská spoločnosť Gazprom usiluje demonštrovať dôležitosť dokončeného plynovodu Nord Stream 2.
      Tlak Ruska na rýchle spustenie dokončeného plynovodu je za nižšími dodávkami plynu do Európy aj podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu. „Aj keď sme v Európe zaznamenali naozaj nízku naplnenosť zásobníkov a vysoké ceny plynu, Rusi nezvyšovali svoje dodávky, práve naopak, prakticky celý august boli toky ruského plynu cez poľský plynovod Jamal značne obmedzené,“ priblížil Badida.
      Podľa neho nie sú na tom najlepšie ani slovenské zásobníky. Vlani boli začiatkom septembra naplnené na 89 %, no napríklad zásobníky Nafta Gbely boli tento rok ku koncu augusta podľa hovorkyne spoločnosti Martiny Štecovej naplnené na 60,22 %. „Pochopiteľne kombinácia nízkej úrovne naplnenosti podzemných zásobníkov s potenciálne tuhou zimou nám v Európe vytvára nepríjemný tlak na zvyšovanie cien plynu, čo určite nahráva i skorému spusteniu plynovodu Nord Stream 2,“ dodal Badida.
      Ministerstvo hospodárstva ale v nižších zásobách plynu na Slovensku problém nevidí. „Uvedený uskladnený objem je nižší ako v porovnateľnom období v minulom roku, nejde však o najnižšie hodnoty naplnenosti zásobníkov pre toto obdobie v posledných rokoch,“ spresnila hovorkyňa MH Katarína Matejková. Rezort zdôraznil, že Slovensko má diverzifikované prepravné trasy plynu a slovenská prepravná sieť je prepojená s prepravnými sieťami susedných štátov tak, že je možné dovážať zemný plyn na Slovensko aj z iných smerov.      
      Klientov upokojuje aj Slovenský plynárenský priemysel. „SPP tak ako každý rok zabezpečí všetkým svojim zákazníkom spoľahlivé a bezpečné dodávky plynu počas celého roka, vrátane zimnej sezóny,“ tvrdí hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta.
      I keď je podľa kompetentných bezpečnosť dodávok plynu na Slovensku zaistená, obyvatelia podľa analytika pocítia súčasnú situáciu na svojich výdavkoch. Aktuálny rast ceny plynu podľa Kovandu nezasahuje iba Európu, ale prepojením trhov celý svet. Zdražovanie v Európe tak spôsobí rast ceny v Ázii i ďalších regiónoch. S dôsledkami zdražovania plynu budú v budúcich týždňoch a mesiacoch konfrontovaní všetci od výrobcov keramiky v Číne, cez parížske pekárstva až po domácnosti. „Drahý plyn sa stáva až takým problémom, že ohrozuje celosvetové hospodárske oživenie po pandémii,“ upozornil Kovanda.