Čistý zisk českej energetickej spoločnosti ČEZ vzrástol vlani o 30 %

Čistý zisk českej energetickej skupiny ČEZ vzrástol v minulom roku o 30 % na 19 miliárd Kč (747,09 milióna eur). Podľa firmy sa pod rast podpísal najmä predaj akcií MOL. Výrazne sa však zvýšila aj výroba elektriny z jadra, na druhej strane ale vzrástli aj náklady na emisné povolenky. Informovala o tom agentúra TASR.

      Prevádzkový zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol 53,9 miliardy Kč. To znamená o 7 % menej. Prevádzkové výnosy klesli o 1 % na 201,9 miliardy Kč. Výroba elektriny z tradičných zdrojov, medzi ktoré patrí napríklad uhlie, vzrástla o 2 %, výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov sa zvýšila o štvrtinu
      "ČEZ výrazne posilňuje aj v oblasti novej energetiky. Prevádzkové výnosy z ESCO aktivít vzrástli o 118 % na 7,4 miliardy Kč," povedal hovorca skupiny Ladislav Kříž. Pod skratkou ESCO sa ukrývajú komplexné energetické služby.
      Šéf ČEZ Daniel Beneš vyjadril s výsledkami firmy spokojnosť. Ako uviedol, ciele na úrovni prevádzkového aj čistého zisku prekonal ČEZ takmer o 2 miliardy Kč. Najvýznamnejšou akvizíciou ČEZ v minulom roku bolo podľa Beneša získanie nemeckej spoločnosti Elevion, ktorá patrí k najväčším poskytovateľom ESCO služieb v krajine.