EBOR schválila úver na výstavbu plynovodu TAP

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) schválila v stredu úver na výstavbu plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP), ktorý bude zabezpečovať dodávky plynu zo strednej Ázie do Európy. Náklady na projekt sa odhadujú na 4,5 miliardy eur. Informovala o tom agentúra TASR.

      EBOR uviedla, že rada banky schválila priamy úver na výstavbu plynovodu v objeme 500 miliónov eur. Už začiatkom roka schválila na tento projekt pôžičku v hodnote 1,5 miliardy eur Európska investičná banka. Navyše, o ďalších financiách v súčasnosti diskutujú exportné úverové inštitúcie vo Francúzsku, v Nemecku a Taliansku, dodala v oficiálnom oznámení EBOR po zasadnutí rady.
      TAP predstavuje poslednú časť projektu známeho ako južný koridor na dodávky plynu (Southern Gas Corridor), ktorým sa bude prepravovať zemný plyn z ložísk v strednej Ázii do západnej Európy. Tento projekt patrí k tým, ktoré majú pomôcť znížiť závislosť Európskej únie od dodávok plynu z Ruska. Prvé dodávky z azerbajdžanského ložiska Šach Deniz II do Talianska sa očakávajú v roku 2020, pričom ročne by mal plynovod prepravovať 10 miliárd kubických metrov plynu.