Gazprom vyviezol vlani menej plynu do Európy pre pandémiu

Ruský energetický gigant Gazprom oznámil pokles vývozu do Európy v roku 2020, keď sa dopyt v energetickom priemysle aj ceny znížili v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      Gazprom, ktorý do exportu do Európy zahŕňa aj Turecko, uviedol, že jeho vývoz týmto smerom v roku 2020 medziročne klesol o 12,1 % na 174,97 miliardy metrov kubických (m3) v porovnaní so 198,97 miliardami m3, ktoré vyviezol do Európy v roku 2019.
      Napriek poklesu bol tento export nakoniec vyšší ako prognóza Gazpromu na rok 2020, v ktorej predpokladal vývoz 166,6 miliardy m3 plynu do Európy.
      Ruský energetický gigant generuje veľkú časť svojich príjmov z vývozu do Európy, najmä do západnej. Jeho hlavným odberateľom je Nemecko, kam sa import plynu v roku 2020 oproti predchádzajúcemu roku znížil o 14 %.
      A zatiaľ čo dopyt po ruskom plyne vlani zasiahla pandémia, plány Gazpromu na zvýšenie vývozu do Európy zmarila aj neistota ohľadom takmer dokončeného plynovodu Nord Stream 2 medzi Ruskom a Nemeckom.
      Vlani v decembri sa práce na potrubí v nemeckých vodách obnovili po takmer ročnej prestávke pre hrozbu amerických sankcií.
      Spojené štáty a niekoľko európskych krajín vrátane Poľska výstavbu plynovodu kritizujú a argumentujú, že sa tak zvýši závislosť Nemecka a Európskej únie od dodávok plynu z Ruska.