Irak sa pokúsi dosiahnuť výnimku

Irak sa možno pokúsi dosiahnuť výnimku v rámci dohody významných producentov ropy o obmedzení jej ťažby. Povedal to popredný predstaviteľ Iraku, líder najväčšej šiitskej strany v krajine, Ammar al Hakim.

     Ako informovala agentúra TASR, predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa zídu 25. mája, aby zvážili predĺženie vlaňajšej dohody o znížení ťažby do konca tohto roka. Saudská Arábia, Kuvajt a väčšina členov ropného kartelu naznačili, že ak sa k dohode opäť pridajú všetci veľkí producenti, podporia jej predĺženie.
      Hakim ale uviedol, že Bagdad možno požiada o výnimku, pretože potrebuje peniaze z predaja ropy na boj proti militantnom z tzv. Islamskému štátu.
      Podľa neho Irak vzhľadom na tieto mimoriadne a citlivé okolnosti dúfa, že získa výnimku a bude môcť zvýšiť svoju produkciu. V princípe ale podporuje redukciu ťažby, ktorou sa ropný kartel snaží dosiahnuť rast cien ropy.
      OPEC a 11 ďalších veľkých producentov na čele s Ruskom sa vlani dohodli na znížení ťažby ropy v 1. polovici tohto roka spolu o takmer 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, aby podporili rast jej cien a zníženie zásob v skladoch. Platnosť dohody je šesť mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších šesť mesiacov.
      Irak je druhý najväčší producent ropy v rámci OPEC, po Saudskej Arábii. V marci Irak vyťažil 4,464 milióna barelov ropy denne, čo je o vyše 300.000 barelov/deň menej ako pred dohodou, ktorá začala platiť 1. januára. Bagdad vlani len neochotne súhlasil, že sa pripojí k dohode.