Jednota OPEC je ohrozená, kartel sa rozpadá na dva tábory

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa rozpadá na dva tábory po viac ako roku jednotného postoja. Na jednej strane je Saudská Arábia, ktorá chce, aby sa ceny ropy pohybovali na úrovni 70 USD (56,95 eura) za barel (1 barel = 159 litrov) alebo vyššie, a na druhej strane je Irán, ktorý chce, aby komodita stála okolo 60 USD/barel. Informovala o tom agentúra TASR.

      Dôvodom rozpadu sú rozdielne názory členov OPEC na to, či ceny čierneho zlata na úrovni 70 USD/barel môžu viesť k takému nárastu produkcie ropy z bridlíc v USA, že to znova spôsobí ich pád. V stávke sú aktuálne limity na ťažbu ropy v členských krajinách OPEC aj v krajinách, ktoré nie sú členmi kartelu, ale patria medzi najväčších svetových producentov ropy a pripojili sa dohode o obmedzení produkcie. Práve tieto limity na ťažbu sú je jedným z faktorov, ktorý pomohol oživiť rast cien ropy po niekoľkých veľmi slabých rokoch.
      Irán chce, aby sa OPEC usiloval o udržanie cien ropy okolo 60 USD/barel a zabránil tak rozmachu ťažby z bridlíc, ktorá je drahá a pri nižších cenách ropy nerentabilná.
      Teherán upozornil, že ak cena ropy vyskočí na približne 70 dolárov USD za barel, bude to motivovať viac firiem v USA, aby zvýšili produkciu z bridlíc. Táto ťažba je drahšia, ale zároveň využíva nové technológie, ktoré umožňujú producentom pružne reagovať a zvýšiť alebo znížiť výrobu v závislosti od cien ropy.