Ruský Rosnefť investuje do rozvoja ropných ložísk v Kurdistane

Ruský ropný koncern Rosnefť podpísal s predstaviteľmi irackého Kurdistanu dohodu o rozvoji piatich ropných ložísk, pričom investícia sa odhaduje na 400 miliónov USD (340,45 milióna eur. Informovala o tom agentúra TASR.

Najväčšia ruská ropná firma tak ešte viac upevnila vzťahy s autonómnym regiónom, napriek tomu, že nedávne referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu vyvolalo nové napätie v Iraku a prevzatie kontroly nad Kirkúkom a ropnými ložiskami v tejto oblasti irackou armádou.
      Spoločnosť oznámila, že podpísala dohody o deľbe produkcie, pričom v projektoch bude ruská firma kontrolovať 80-% podiel. Prieskum a pilotná produkcia by sa mali uskutočniť začiatkom budúceho roka. V prípade úspešných výsledkov by sa rozvoj ložísk v plnej miere mal začať v roku 2021.
      Ako firma dodala, "konzervatívny odhad" predpokladá rezervy ložísk v objeme okolo 670 miliónov barelov vyťažiteľnej ropy (1 barel = 159 litrov). Celkové investície ruskej firmy sa odhadujú na 400 miliónov USD, pričom polovica z tohto objemu by sa mohla vrátiť prostredníctvom produkcie ropy z dotknutých ložísk.