Saudská Arábia v júni vyviezla menej ropy, aj keď jej produkcia stúpla

Vývoz ropy zo Saudskej Arábie v júni mierne klesol na 6,89 milióna barelov (1 barel - 159 litrov) denne. To bolo o 35.000 barelov denne menej ako v máji. Informovala o tom agentúra TASR.

      Ale zároveň Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), v júni vyťažila 10,07 milióna barelov ropy denne, čo je 190.000 barelov/deň viac ako v máji. Arabské kráľovstvo však v júni spotrebovalo viac ropy doma, na výrobu elektriny, keďže v horúcich letných mesiacoch sa dopyt po energii zvyšuje.
      Konkrétne, Saudská Arábia spotrebovala v júni 680.000 barelov ropy denne na výrobu elektrickej energie, o 76.000 barelov denne viac ako v máji.
      Prispel k tomu aj moslimský pôstny mesiac ramadán, počas ktorého spotreba elektriny stúpa. Tento rok pripadol ramadán na obdobie od 27. mája do 25. júna.
      OPEC a ďalší významní producenti ropy sa pritom dohodli na znížení jej ťažby v tomto roku, aby podporili rast cien a dosiahli pokles nadmerných skladových zásob na celom svete.
      OPEC sa zaviazal, že do marca 2018 zredukuje svoju celkovú produkciu o 1,2 milióna barelov ropy denne. Ostatní veľkí producenti, ktorí nie sú členmi OPEC, súhlasili, že znížia ťažbu o polovicu tohto objemu.
      Produkcia Saudskej Arábie bola júni len o 12.000 barelov denne vyššia ako jej cieľ v rámci dohody OPEC, ktorým je 10,058 milióna barelov/deň.
      Saudské rafinérie spracovali v júni 2,58 milióna barelov ropy denne, čo je nárast oproti 2,52 barelov/deň v máji.