Total sa dohodol na predaji podielov v 2 ropných poliach firme Statoil

Francúzsky ropný a plynárenský gigant Total sa dohodol na predaji svojich podielov v dvoch nórskych ropných poliach domácej spoločnosti Statoil za 1,45 miliardy USD (1,22 miliardy eur) po tom, ako v auguste získal dánsku ropnú firmu Maersk Oil. Informovala o tom agentúra TASR.

Nórsky Statoil prevezme 51-% podiel Totalu v ropnom poli Martin Linge a jeho 40-% podiel v poli Garantiana.
      "Nadchádzajúca akvizícia spoločnosti Maersk Oil nás viedla k tomu, aby sme preskúmali naše portfólio v tejto oblasti a sústredili sa na aktíva, v rámci ktorých spoločnosť Total dokáže vytvoriť synergie," uviedol Arnaud Breuillac, šéf oddelenia prieskumu a ťažby vo svojom vyhlásení.
      Francúzsky koncern dodal, že hoci nórske ropné polia zostávajú pre neho strategicky dôležité, sú jedným z hlavných zdrojov jeho produkcie, chce sa zamerať na zatiaľ nesprevádzkované ložiská, ako sú Ekofisk, Snohvit a Johan Sverdrup, v tzv. nórskom kontinentálnom šelfe. Tie totiž ponúkajú nízke výrobné náklady a umožnia Totalu zvýšiť synergie z existujúcej infraštruktúry v danej oblasti.
      Podiel Statoilu v ropnom poli Martin Linge po dokončení dohody stúpne na 70 % z doterajších 19 %. Toto ropné pole v Severnom mori má odhadované využiteľné zdroje presahujúce 300 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropného ekvivalentu, pričom ťažba by sa mala začať v prvej polovici 2019.
      Nové ropné pole Objav Garantiana má potenciál 50 ž 70 miliónov barelov ropného ekvivalentu a jeho vývojové koncepcie sa v súčasnosti vyhodnocujú.