Zisk skupiny MOL sa vlani prepadol o 16 % na 2,05 miliardy USD

Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala vlani pokles zisku pred započítaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA) o 16 % na 2,05 miliardy USD (1,696 miliardy eur), čo presahuje poslednú očakávanú úroveň približne 1,9 miliardy USD. Správu priniesla agentúra TASR.

 

Príčinou zníženia zisku je vplyv pandémie a hospodárskej krízy, informoval v piatok hovorca skupiny Slovnaft Anton Molnár. Predpokladaná EBITDA pre rok 2021 je na úrovni približne 2,3 miliardy USD, keďže skupina MOL očakáva hospodárske oživenie.
      "V roku 2020 dosiahla EBITDA úroveň 2 miliardy USD a hoci boli naše príjmy v porovnaní s rokom 2019 nižšie, naša rýchla a včasná reakcia na krízu nám umožnila generovať ešte silnejší voľný cash flow, než boli naše očakávania spred pandémie. Podarilo sa to len vďaka tomu, že činnosti všetkých podnikateľských línií vytvárali hotovosť aj v období veľkých obmedzení," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ skupiny MOL Zsolt Hernádi.
      V štvrtom štvrťroku 2020 EBITDA v divízii Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy, medziročne klesla v dôsledku extrémne nízkych cien o 34 %. Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream, zahŕňajúcej rafinérie, sa v 4. štvrťroku prepadla na 133 miliónov USD pod vplyvom znížených rafinérskych marží a obvyklou sezónnosťou posledného štvrťroka. Výsledok za celý rok bol o 15 % nižší než v roku 2019.
      EBITDA divízie Služby pre zákazníkov, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, vzrástla v 4. štvrťroku 2020 o 23 % na 128 miliónov USD. Segment za celý rok 2020 vykázal historicky najvyššiu EBITDA na úrovni 510 miliónov USD, čo je o osem percent viac ako v roku 2019.