Szijjártó: Význam Azerbajdžanu počas energetickej krízy v Európe stúpol

(TASR) - Význam Azerbajdžanu z pohľadu Európy v dôsledku ťažkej energetickej krízy stúpol, vyhlásil v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s azerbajdžanským ministrom hospodárstva Mikailom Džabbarovom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.
        Diverzifikácia je podľa Szijjártóa z krátkodobého a strednodobého hľadiska možná najmä zvýšením dovozu zemného plynu vyťaženého v tejto juhokaukazskej krajine.
        "Záujmom Maďarska je, aby bolo možné čo najskôr zapojiť azerbajdžanské zdroje do dodávok (plynu). Vyžaduje si to však významný rozvoj infraštruktúry v juhovýchodnej i strednej Európe," dodal maďarský minister, podľa ktorého je potrebné vybudovať ďalšie interkonektory a prepravné kapacity. K tomu je však podľa neho potrebná aj podpora zo strany Európskej únie.
        "Maďarsko sa preto spolu s Bulharskom, Rumunskom a Slovenskom obrátilo na Európsku komisiu, aby Brusel riešil túto otázku ako prioritu a poskytol podporu pre vývoj potrebný na zaručenie energetickej bezpečnosti regiónu," zdôraznil Szijjártó.
        Podľa jeho slov medzi Maďarskom a Azerbajdžanom je už aj teraz strategické partnerstvo, čo podčiarkne aj budapeštianska návšteva azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva ešte tento mesiac.