Zisk svetového poskytovateľa služieb v ropnom sektore SLB prudko vzrástol

(TASR) - Nadnárodný koncern SLB oznámil za posledný kvartál minulého roka prudký rast zisku. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 dosiahol takmer dvojnásobok. Prispeli tomu vysoké ceny ropy a plynu, čo zvýšilo aktivitu firiem v ťažobnom sektore. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.
      Spoločnosť SLB, pôvodne známa ako Schlumberger, ktorá je najväčším poskytovateľom služieb pre ropný a plynárenský priemysel na svete, uviedla, že za 4. štvrťrok 2022 dosiahla zisk 1,07 miliardy USD (989,37 milióna eur). Na akciu to predstavuje 74 centov. V rovnakom období predchádzajúceho roka vykázala firma zisk približne 600 miliónov USD (42 centov/akcia).
      V prípade zisku očisteného o mimoriadne položky zaznamenala firma SLB v poslednom štvrťroku minulého roka (upravený) zisk na úrovni 1,03 miliardy USD. Na akciu to znamená 71 centov. Prekonala tak očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 68 centov.  
      Tržby dosiahli 7,88 miliardy USD. V porovnaní so 4. kvartálom predchádzajúceho roka sa zvýšili o 26,5 %. Dopyt po službách SLB rástol ako v Severnej Amerike, tak aj na ďalších trhoch. Tržby na severoamerickom trhu sa zvýšili o 27 % a tržby na ďalších trhoch o 26 %.