Aliancia OPEC+ musí byť pripravená upraviť súčasnú dohodu o obmedzení produkcie

Najväčší producenti ropy z aliancie OPEC+ musia byť pripravení upraviť svoju súčasnú dohodu o obmedzení produkcie, aby sa zabránilo ďalšiemu prepadu cien komodity. Uviedol to v utorok saudskoarabský minister energetiky Abdulazíz bin Salmán. Saudská Arábia je lídrom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Informovala o tom agentúra TASR.

 

      „Musíme byť pripravení v prípade potreby upraviť podmienky našej dohody,“ povedal princ pred začiatkom rokovaní s kolegami z aliancie OPEC+, ktorej členmi sú okrem ropného kartelu aj ďalší veľkí producenti na čele s Ruskom.
      „Flexibilita a proaktivita musia byť aj naďalej hlavnými princípmi našich úvah dnes aj v budúcnosti,“ dodal.
      Aliancia sa v apríli dohodla na obmedzení dodávok ropy na trhy, aby ochránila jej ceny, ktoré sa počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu nakrátko prepadli do záporného pásma po poklese globálneho dopytu.
      Podľa súčasnej dohody, ktorá platí do konca roka, znížili členovia aliancie produkciu o 7,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Od januára by sa mal tento limit zmierniť na 5,8 milióna barelov/deň.
      Napriek povzbudzujúcim správam o niekoľkých vakcínach proti novému koronavírusu, mnohí pozorovatelia očakávajú posunutie januárového termínu pre uvoľnenie obmedzení o tri až šesť mesiacov vzhľadom na druhú vlnu pandémie a jej negatívny vplyv na dopyt po rope.
      Dohodu o odklade uvoľnenia limitov by mali podpísal lídri OPEC+ na zasadnutí skupiny 30. novembra a 1. decembra.
      Obnovenie ťažby v Líbyi pritom ešte zvýšilo tlak na znižovanie cien ropy. Konfliktom sužovaný štát získal, podobne ako Venezuela a Irán, výnimku v prípade ťažobných obmedzení.
      Ruský minister energetiky Alexander Novak zase v utorok uviedol, že súčasné opatrenia na zabránenie šírenia pandémie poškodzujú dopyt menej ako počas prvej vlny začiatkom roka.
      Varoval však, že pandémia môže viesť k dlhotrvajúcim zmenám, ktoré by mohli ovplyvniť dopyt po rope. Zvlášť v leteckej doprave, ktorá je závislá od klientov na služobných cestách.
      „Toto je skupina, ktorú môžu ovplyvniť nové vzorce správania a práca on-line,“ upozornil Novak.