Británia udelila 27 nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu

(TASR) - Veľká Británia v pondelok udelila 27 nových licencií na ťažbu ropy a zemného plynu v Severnom mori. Povolenia sa vzťahujú na prioritné oblasti, v ktorých je potenciál začať ťažbu skôr ako v iných, uviedol regulačný orgán North Sea Transition Authority (NSTA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

        Britská vláda tvrdí, že ťažba ropy a plynu je nevyhnutná na posilnenie energetickej bezpečnosti po tom, ako invázia Ruska na Ukrajinu spôsobila prudký nárast cien energií v dôsledku obmedzených dodávok. Znížiť závislosť od dovozov zo zahraničia a využívať vlastné zásoby je lepšie pre britskú ekonomiku, životné prostredie a energetickú bezpečnosť, uviedla vo vyhlásení ministerka energetiky Claire Coutinhová.

        Ropa a plyn sa podieľajú na energetických potrebách Spojeného kráľovstva približne tromi štvrtinami a fosílne palivá budú počas nasledujúcich desaťročí naďalej zohrávať kľúčovú úlohu, uviedol ďalej NSTA. Licencie boli udelené v očakávaní, že ich držitelia sa okamžite pustia do práce, dodal riaditeľ regulačného úradu Stuart Payne.