Ceny ropy opäť v poklese

Ceny ropy v závere prvého marcového týždňa výrazne klesli, pričom severomorská ropná zmes si pripísala najväčšiu týždňovú stratu od začiatku januára. Dôvodom je posilnenie dolára a špekulácie, že americká centrálna banka Fed onedlho zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorú už roky drží na historickom minime, blízko nuly. Informovala o tom agentúra TASR-

 

Tieto dva faktory prevážili aj obavy z výpadku dodávok ropy z Iraku a Líbye, ktorými otriasajú ozbrojené konflikty, a tiež správy o klesajúcom počte ropných vrtov v USA.
 
 Silný dolár totiž zdražuje ropu pre odberateľov mimo USA, takže dopyt po nej môže byť slabší. Americký dolár v piatok (6.3.) dosiahol 11- až 12-ročné maximum oproti hlavným svetovým menám, vrátane eura. Zareagoval tak na správy o februárovom poklese nezamestnanosti v USA na 5,5 %, čo je najnižšia úroveň za šesť a pol roka.
 
 Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli v piatok zlacnel o 75 centov, alebo 1,2 % na 59,73 USD (54,48 eura). Za týždeň (od piatka 27. februára) jeho cena klesla o 4 %, najstrmšie od 9. januára 2015.