Ceny ropy pokračujú v poklese

Ceny ropy v úvode júna pokračovali v poklese, keďže vzhľadom na vyjadrenia predstaviteľov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) trhy nepočítajú so zmiernením nadmerných zásob komodity v najbližšom období. Informovala o tom agentúra TASR.

Americké ministerstvo energetiky v stredu 3. júna síce oznámilo, že zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli o 1,95 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici počítali s miernejším poklesom, trhy však stále viac ovplyvňuje blížiace sa zasadnutie ropného kartelu. To sa uskutoční v piatok (5.6.) vo Viedni.

Kľúčoví členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) už oznámili, že nechcú na zasadnutí vo Viedni meniť objem produkcie kartelu. 

"Medzi krajinami OPEC z Perzského zálivu a ďalšími existuje konsenzus, že sa ťažobné kvóty nezmenia," uviedol zdroj z OPEC pre Reuters po utorkovom (2. 6.) neformálnom stretnutí predstaviteľov štyroch kľúčových členských štátov kartelu z Perzského zálivu.

Podľa zdroja sú vyhliadky trhu s ropou pozitívne, predovšetkým vyhliadky pre druhú polovicu roka. Zopakoval tak komentáre viacerých predstaviteľov OPEC.