Ceny ropy vyskočili takmer o 10 %, cena Brentu sa posunula k 43 USD/barel

Ceny ropy vyskočili takmer o 10 % a zaznamenali najvýraznejší rast za posledných šesť mesiacov, pričom cena Brentu sa priblížila k 43 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch podporili najmä informácie o sľubných výsledkoch testov potenciálnej vakcíny na ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra TASR.

 

      Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári dosiahla do 16.59 h SEČ 42,91 USD (36,11 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje rast o 3,46 USD (8,77 %). V priebehu dňa cena Brentu vzrástla o viac než 4 USD.
      Cena americkej ľahkej ropy WTI s decembrovým kontraktom dosiahla 40,82 USD/barel. V porovnaní s piatkovou uzávierkou (6. 11.) to znamená rast o 3,68 USD alebo 9,91 %. Aj v prípade WTI sa cena nakrátko zvýšila o viac než 4 USD.
      Ceny komodity potiahli nahor najmä informácie o vysokej (viac než 90-percentnej) účinnosti potenciálnej vakcíny na ochorenie COVID-19. Vakcínu vyvíja americký farmaceutický koncern Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech.
      "Pre trhy to znamená nádej, že ekonomikám by už nemuseli hroziť ďalšie lockdowny a ľudia by sa mohli začať slobodne pohybovať. To by znamenalo posilnenie cestnej aj leteckej dopravy," povedal analytik zo spoločnosti Rystad Energy Bjornar Tonhaugen.