ConocoPhillips odchádza z Poľska

Americká energetická firma ConocoPhillips končí s prieskumom ložísk bridlicového plynu v Poľsku. Ukázalo sa totiž, že nie sú dostatočne bohaté na to, aby bola ťažba rentabilná. Informovala o tom agentúra TASR.

V oficiálnom vyhlásení ConocoPhillips sa uvádza, že jej poľská divízia Lane Energy Poland od roku 2009 investovala do prieskumu približne 220 miliónov USD (196,11 milióna eur). No ukázalo sa, že poľské ložiská nie sú dosť bohaté, aby sa ťažba vyplatila.
ConocoPhillips je posledná z veľkých zahraničných firiem, ktoré v Poľsku vykonávali prieskumné vrty. Americký koncern Chevron sa stiahol z Poľska začiatkom tohto roka a jeho konkurenti Exxon Mobil, Total a Marathon Oil vycúvali z Poľska ešte pred ním.
Vláda vo Varšave pritom dúfala, že jej vlastné ložiská bridlicového plynu pomôžu znížiť závislosť od dovozu tejto komodity z Ruska.
Štáty východnej Európy, zvlášť Poľsko, Rumunsko a Litva, vkladali veľké nádeje do prieskumu bridlicových ložísk. Import komodity z Ruska ich robí zraniteľnými, pretože majú napäté vzťahy s Kremľom a už v minulosti viackrát zažili prerušenie dodávok. No aj v Rumunsku doterajšie prieskumy naznačujú, že nemá dostatočne bohaté ložiská.