Ďalšia rafinéria na odpis?

Britská rafinéria Coryton vo vlastníctve najväčšieho nezávislého prevádzkovateľa rafinérií v Európe, švajčiarskej spoločnosti Petroplus, zrejme končí.

O jej zatvorení rozhodne správca konkurznej podstaty PricewaterhouseCoopers, pretože sa mu nepodarilo zohnať kupca, ktorý by za ňu zaplatil 1 miliardu USD (795,80 milióna eur). O konkurzné konanie požiadal Petroplus v závere roka 2011, pretože Coryton už nedokázal splácať svoje dlhy. Denná spracovateľská kapacita rafinérie je 175.000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov).

Petroplus je jedným z mladších hráčov na európskom rafinérskom trhu. Spoločnosť vznikla v roku 1993. Prvé dve rafinérie získala v roku 2000, avšak na spracovanie ropy ako svoju kľúčovú oblasť podnikania sa sústredila až od roku 2006. Po tom, čo koncom minulého roka banky zmrazili spoločnosti úver na nákup základných surovín v objeme skoro 1 miliardy dolárov, ohlásil Petroplus na prelome rokov 2011 a 2012 dočasné zastavenie produkcie vo svojich prevádzkach vo Švajčiarsku, Belgicku a Francúzsku a  zníženie objemu výroby v Nemecku a Británii.

Odborníci sa zhodujú, že švajčiarskej spoločnosti sa stali osudným nízke rafinérske marže, klesajúca spotreba ropných produktov v Európe a vysoký objem úverov, ktoré minula na nákup jednotlivých prevádzok.

Podrobnejšie informácie o dianí v európskom rafinérskom biznise: Kto vypadne ako ďalší z európskeho rafinérskeho kolotoča?