Dohoda o plyne možno do konca septembra

Ak všetky strany prejavia dobrú vôľu pri riešení otvorených otázok, Rusko, Ukrajina a Európska komisia môžu dosiahnuť dohodu o dodávkach plynu na Ukrajinu a ďalej do Európy do konca tohto mesiaca. Povedal to podľa agentúry ČTK podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Ruský minister energetiky Alexander Novak minulý týždeň oznámil, že Rusko sa dohodlo s Európskou úniou na podmienkach zimných dodávok plynu na Ukrajinu. Zároveň potvrdil, že Rusko je pripravené poskytnúť Ukrajine podobnú zľavu ako susedným krajinám, napríklad Poľsku. Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller, ktorý sa na rokovaní zúčastnil, upozornil, že výška zľavy zatiaľ nebola stanovená.

M. Šefčovič  vyhlásil, že dúfa, že posledné kolo rozhovorov sa uskutoční do konca septembra. Dohoda by podľa neho vyslala upokojujúci signál, že Európa počas nadchádzajúcej zimy bude mať stabilné dodávky plynu.

  
"Mali sme dve veľmi dobré kolá bilaterálnych stretnutí s ukrajinskými a ruskými delegáciami. Teraz máme text, na ktorom pracujeme a dúfam, že do konca mesiaca budeme môcť prikročiť k poslednému kolu rokovaní," citovala M. Ševčoviča agentúra ČTK.