Holandsko znižuje ťažbu plynu

Holandská vláda nariadila ďalšie zníženie ťažby plynu z poľa Groningen, ktoré je najväčším plynovým poľom v Európe. Dôvodom je mnoho zemetrasení, ktoré spôsobili rozsiahle majetkové škody v najsevernejších oblastiach krajiny. Ťažba z poľa sa v tomto roku zníži na 30 miliárd metrov kubických z pôvodne plánovaných 39,4 mld. kubíkov, uviedol minister hospodárstva Henk Kamp.Informovala o tom agentúra ČTK.

 

Groningen je desiatym najväčším poľom s plynom na svete. Už vo februári vláda znížila ťažbu pre prvý polrok na 16,5 mld. metrov kubických potom, čo holandský výbor pre bezpečnosť uviedol, že plynárenské firmy a štátni regulátori neberú hrozbu zemetrasenia dostatočne vážne. Po druhom polroku bola teraz plánovaná ťažba znížená na 13,5 mld. metrov kubických.
 
Vláda chce v druhej polovici roka zhodnotiť, ako splniť dodávky od roku 2016. Na plyne z poľa Groningen závisí sedem miliónov domácností v Holandsku a krajina plyn rovnako predáva do Belgicka, Nemecka a Francúzska. Kamp odhadol, že zníženie ťažby bude vládu stáť zhruba 1,2 mld. eur.
 
Pri zemetraseniach zatiaľ nebol nikto zranení, poškodené ale boli tisíce budov v celom regióne. Najsilnejšie zemetrasenie bolo zatiaľ zaznamenané v auguste 2012, dosiahlo 3,6 stupňa Richteriovej škály.