Izrael kupuje ropu z irackého Kurdistanu

Viac ako tretina ropy vyťaženej od mája do polovice augusta v irackom Kurdistane skončila v Izraeli. Ako napísal denník Financial Times (FT), pre Izrael to znamená pokrytie troch štvrtín svojej spotreby ropy. Podľa FT za dodávky zaplatili miliardu dolárov. Surovina zo severného Iraku putuje do Izraela cez turecký prístav Ceyhan, kde je veľký ropný terminál.

Kurdská regionálna vláda o ropných obchodoch odmieta hovoriť. "Len čo ropu dodáme obchodníkom, nestaráme sa, kam ide ďalej," vyhlásil podľa denníka jeden z vládnych poradcov. "Našou prioritou je získať peniaze na financovanie boja pešmergů proti IS a na výplaty štátnych úradníkov," dodal.

Izrael informácie o zdrojoch ropy zásadne nezverejňuje. Podľa agentúry Reuters kupuje ropu od Kurdov od júna 2014. Izrael podľa FT ale nie je jediný. Talianskej rafinérie od mája severoirackom ropou pokrývajú svoju potrebu zo 17 percent, grécke z ôsmich a tureckej z deviatich percent. Podľa denníka však len menšia časť nakupujú od irackého štátu. Zvyšok kupujú priamo od regionálne kurdskej vlády.