Kampaň EÚ proti plastom má naplniť naše klimatické a energetické ciele

Európska komisia (EK) v rámci svojho pracovného výjazdu do Štrasburgu prijala 16. januára 2018 prvú celoeurópsku stratégia pre plasty. Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pre TASR upozornil, že túto stratégiu treba vnímať v ekologickej rovine aj ako modernizáciu európskej ekonomiky.

      Komisia oznámila, že stratégia pre plasty má zmeniť spôsob, akým sú plastové výrobky navrhované, vyrábané, používané a recyklované.
      "Dnešok nie je o uvrhnutí plastov do nemilosti, ale o modernizácii tohto segmentu ekonomiky. Výroba, použitie aj konečné narábanie s plastami musia držať krok s našou víziou modernej a nízkouhlíkovej ekonomiky, o ktorú sa usilujeme v rámci Energetickej únie," uviedol Šefčovič. Dodal, že zároveň ide aj o ďalšie hmatateľné napĺňanie parížskej klimatickej dohody.
      Podľa jeho slov jedným z kľúčových prvkov tejto stratégie je recyklácia. V Únii každoročne vyprodukujeme takmer 26 miliónov ton plastového odpadu, pričom menej ako 30 % recyklujeme. Upozornil, že z ekologického hľadiska zrecyklovanie jedného milióna ton plastov sa rovná tomu, akoby sme z ciest stiahli jeden milión áut.
      Komisia dodala, že hlavným cieľom stratégie pre plasty je chrániť životné prostredie a súčasne podporovať inovácie. Podľa jej plánov budú všetky plastové obaly na trhu EÚ recyklovateľné do roku 2030 a zámerné používanie mikroplastov bude obmedzené.
      Prvý podpredseda EK Frans Timmermans, ktorý je zodpovedný za trvalo udržateľný rozvoj, v správe pre médiá uviedol, že ak Európania nezmenia spôsob, akým vyrábajú a používajú plasty, do roku 2050 bude v oceánoch viac plastov ako rýb. Spresnil, že jediným dlhodobým riešením je odstránenie plastov zo všetkých zdrojov na pevnine a na mori.
      Podľa jeho slov nová obehová plastová ekonomika, ktorej základy EÚ chystá, pomôže znížiť množstvo odpadu z mora a prinesie aj nové príležitosti pre inovácie, konkurencieschopnosť a pracovné miesta.
      Na celom svete plasty tvoria 85 % odpadu na plážach, plasty sa už dokonca dostali ja do nášho jedálnička v podobe mikroplastov vo vode a v jedle, čo má nezanedbateľný vplyv na ľudské zdravie.
      Nová smernica o zberných zariadeniach v prístavoch, ktorá bola za týmto účelom navrhnutá, už bola predložená na posúdenie a prijatie Európskemu parlamentu a Rade EÚ. Komisia v priebehu tohto roka predloží revíziu smernice o obaloch a obalových odpadoch, ako aj smernicu o separovanom zbere a triedení odpadu.