Lukoilu výrazne klesol zisk

Čistý zisk ruskej ropnej spoločnosti Lukoil, ktorá je druhým najväčším producentom ropy v Rusku, sa v minulom roku prepadol o dve pätiny na 4,75 mld. dolárov. Poklse je dôsledkom prudkého párdu cien ropy.

Zisk zaostal za očakávaním analytikov vo výške 6,6 mld. dolárov. Lukoil podobne ako ďalšie ropné spoločnosti doplatil na prudký pokles cien ropy, spôsobený prevahou ponuky nad dopytom.

Lukoil je navyše jednou z ruských energetických firiem, na ktoré USA a EÚ uvalili sankcie. Spoločnosť oznámila, že bude musieť zredukovať investičný program, pretože západné sankcie obmedzia jej prístup k finančným prostriedkom.

Lukoil sa v roku 2014 začal sťahovať z európskeho maloobchodného trhu. Všetkých 44 čerpacích staníc v Česku predal maďarskej ropnej a plynárenskej Skupine MOL. Zároveň oznámil, že predá 75 čerpacích staníc v Maďarsku a 19 na Slovensku maďarskej firme Norm Benzinkút. Celkovo 240 čerpacích staníc Lukoil a šesť skladov motorových palív na Ukrajine kupuje rakúska firma AMIC Energey Management.