Maas: Situácia vo vzťahoch Grécka a Turecka je kritická, je však ochota rokovať

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas varoval, že patová situácia medzi Tureckom a Gréckom vo východnej časti Stredozemného mora dosiahla "kritický bod". Správu priniesla agentúra TASR.

      Podľa Maasa sa však zdá, že obe strany sú pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia. Šéf nemeckej diplomacie sa tak vyjadril po absolvovaní rokovaní v Aténach i Ankare, informovala agentúra AFP.
      "Nikto túto situáciu nechce vyriešiť vojenskou cestou a na oboch stranách je ochota viesť dialóg," povedal.
      Nemecký minister v utorok navštívil Atény a Ankaru s cieľom obnoviť rozhovory medzi predstaviteľmi Grécka a Turecka zamerané na deeskaláciu napätia okolo prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Egejskom mori.
      Turecko do spornej oblasti vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu podmorských plynových a ropných ložísk.
      Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.
      Grécko v pondelok oznámilo, že v priebehu tohto týždňa uskutoční manévre juhovýchodne od ostrova Kréta za účasti vojenského námorníctva a vzdušných síl.