Na zimu vraj bude dosť zásob plynu

Ukrajina predpokladá, že aj napriek súčasnému odstaveniu dodávok plynu z Ruska bude mať počas najbližšieho zimného obdobia dostatočné zásoby suroviny a tok plynu cez jej siete do ďalších krajín Európy sa nepreruší. Povedal to dnes ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn. Informovala o tom agentúra TASR.

Ukrajinská štátna spoločnosť Naftogaz zastavila nákup plynu od ruského Gazpromu v stredu 1. júla po tom, ako sa ministri energetiky Ruska a Ukrajiny nedohodli na cenách za dodávky ruského plynu na 3. kvartál.

Dodal, že pred zastavením dodávok plynu Ukrajina denne tlačila do zásobníkov asi 60 miliónov kubických metrov (m3) plynu a predpokladá, že do polovice jesenného obdobia bude mať v zásobníkoch vďaka vlastným zdrojom a dodávkam z Európy približne 18 miliárd m3 suroviny. Podľa Demčyšyna má Ukrajina momentálne rezervy plynu v objeme približne 12 miliárd m3.

Zdroje z ruského energetického trhu uviedli, že Ukrajina musí mať na zabezpečenie stabilného tranzitu plynu do Európy počas zimného obdobia v zásobníkoch minimálne 19 miliárd m3 suroviny. Podľa Demčyšyna však bude stačiť aj 16,6 miliardy m3, čo je objem, ktorý mala Ukrajina minulý rok.

Približne tretina z plynu spotrebovaného v Európskej únii pochádza z Ruska, z čoho polovica sa transportuje cez územie Ukrajiny. Demčyšyn dodal, že Kyjev nemieni tento rok zásobovať plynom východné oblasti Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou separatistov. V roku 2014 Kyjev odčerpal zo zásobníkov asi 2 miliardy m3 plynu v prospech separatistických regiónov, ktoré však za dodávky nezaplatili. Minister zároveň uviedol, že spotreba plynu na Ukrajine klesla v porovnaní s minulým rokom približne o 20 %.