Nórsky Statoil údajne vystupuje z plynovodného projektu TAP

Nórska spoločnosť Statoil chce predať svoj 20% podiel v projekte Transjadranského plynovodu, ktorým má prúdiť plyn z Azerbajdžanu do južnej Európy. Uviedol to šéf azerbajdžanskej štátnej firmy SOCAR.

 

„Statoil sa rozhodol projekt TAP úplne opustiť a je tu firma, ktorá je pripravená jeho podiel kúpiť,“ uviedol Rovnag Abdullajev pre televíziu ANS.
 
Šéf talianskej firmy Snam už minulý týždeň potvrdil záujem akcionárov TAPu predať im podiel. Abdullajev ale mená záujemcov o akcie Statoilu nezverejnil. Dodal len, že v ich záujme je, aby predávaný podiel v projekte kúpili dve alebo viacero firiem.
 
 Záujem o väčšiu kontrolu a príjmy z projektu má aj grécka vláda. Otázkou sú finančné možnosti vlády a miestnych firiem.
 
 Statoil správu nekomentoval. „Špekulácie o zmenách portfólia obvykle nekomentujeme,“ uviedol hovorca firmy agentúre Reuters. Nóri už v máji predali svoj podiel v azerbajdžanskom poli Shah Deniz a tiež tzv. Juhokaukazskom plynovode (SCP).
 
 Plynovodom TAP by malo do konca tohto desaťročia tiecť 16 bcm plynu z Kaspiku. Plynovod s dĺžkou 870 km sa má napojiť na turecký TANAP a viesť ďalej cez Grécko, Albánsko a Jadranské more do južného Talianska.
 
 V súčasnosti vlastnia v TAPe 20% podiel aj firmy BP a SOCAR. Belgická Fluxys má 19 %, španielsky Enagas 16 % a 5% podiel má švajčiarsky Axpo. Hodnota predávaného podielu sa podľa analytikov môže pohybovať okolo 400 mil. eur.
 
Správu priniesla agentúra ČTK.