OPEC očakáva stabilizáciu cien

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mala spolupracovať s ostatnými producentskými štátmi na stabilizácii trhu s ropou. Uviedol to generálny tajomník OPEC Abdalláh Badrí na konferencii v Bahrajne.

 

Ceny ropy od minuloročného júla prudko klesli v dôsledku nadmerných dodávok na trh. Badrí však vyjadril presvedčenie, že v druhe polovici roka 2015 sa na trhu obnoví rovnováha. Predpovedal tiež, že dopyt po energiách do roku 2040 stúpne o 60 percent a že ropa zostane hlavným zdrojom energie.
 
OPEC sa minulý rok na jeseň rozhodol, že nebude na nízke ceny ropy reagovať obmedzovaním produkcie. Významní členovia kartelu, najmä Saudská Arábia, sa domnievajú, že za pokles cien sú zodpovední ťažiari mimo štruktúr OPEC.
 
 Badrí upozornil, že dodávky z krajín mimo OPEC sa od roku 2008 zvýšili skoro o 6 miliónov barelov denne, kým produkcia štátov OPEC sa drží na približne rovnakej úrovni okolo 30 miliónov barelov denne. Za rastom dodávok suroviny na trh stojí z veľkej časti rozmach ťažby z bridlicových ložísk v USA.