Podľa D. Trumpa je Saudská Arábia ochotná výrazne zvýšiť produkciu ropy

Saudská Arábia by mohla zvýšiť produkciu ropy až o 2 milióny barelov denne (1 barel = 159 litrov). Uviedol to cez víkend americký prezident Donald Trump po tom, ako telefonoval so saudskoarabským kráľom Salmánom. Informovala o tom agentúra TASR.

Saudská Arábia však neskôr Trumpom zverejnené údaje nepotvrdila. Časom Trumpove vyjadrenia korigoval aj Biely dom, ktorý oznámil, že kráľ Trumpovi prisľúbil "možnosť zvýšenia produkcie ropy v prípade potreby," pričom krajina má voľné kapacity v objeme práve 2 milióny barelov denne.
      Začiatkom mája Trump informoval, že USA odstupujú od jadrovej dohody s Iránom, ktorú Teherán a svetové mocnosti uzatvorili v roku 2015. Zároveň dodal, že Spojené štáty čoskoro zavedú voči Teheránu, významnému vývozcovi ropy a najväčšiemu regionálnemu rivalovi Saudskej Arábie, nové sankcie. Tie sa dotknú aj exportu ropy. S cieľom dosiahnuť čo najväčší tlak na Irán Washington tento týždeň varoval svojich spojencov, aby do 4. novembra ukončili dovoz ropy z Iránu. Inak budú čeliť sankciám.
      Takýto krok môže výrazne zvýšiť tlak na ceny ropy, ak sa Saudskej Arábii a ďalším spojencom USA nepodarí výpadok na trhu vykompenzovať v potrebnej miere. Podľa informácií Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) produkuje Saudská Arábia denne približne 10 miliónov barelov suroviny.
      V júni však podľa odhadov agentúry Reuters vyťažila krajina už 10,70 milióna barelov denne. To je takmer rekordná úroveň. Tú predstavuje 10,72 milióna barelov denne, čo Saudská Arábia dosiahla v novembri 2016. Navyše, v júli by mohla zvýšiť ťažbu na 11 miliónov barelov/deň.