Rosnefť môže ovládnuť americké rafinérie

Štátny ropný koncern Rosnefť bol jednou z prvých ruských firiem, na ktoré boli uvalené západné sankcie. Teraz sa ale môže stať majiteľom amerických rafinérií a plynovodov. Stane sa tak, ak skrachuje venezuelská štátna ropná spoločnosť PDVSA. Americkí senátori proti tejto možnosti hlasno protestujú. Informovali o tom české Hospodářské noviny.

"Nemôžeme dať Putinovi žiadnu príležitosť ovplyvňovať toky ropy alebo sa hrať s cenami na amerických benzínkach. Nemôžeme hrať ruskú ruletu s americkou energetickou infraštruktúrou," vyhlásil na tlačovej konferencii demokratický senátor Bob Menendez. Ten spolu s republikánom Markom Rubiom napísal list ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi, v ktorom ho varujú, že pod kontrolu Rosnefti by sa mohla dostať spoločnosť Citgo, ktorá vlastní tri rafinérie, a tiež najrôznejšie infraštruktúrne objekty.

 Za celým príbehom stoja ekonomické problémy Venezuely, ktorú ťažko zasiahol prepad cien ropy. V kombinácii s nekompetentnou vládou prezidenta Nicolasa Madura sa krajina pohybuje na hranici ekonomického zrútenia. Problémy sa prirodzene nevyhli ani štátnej ropnej spoločnosti PDVSA. Tá sa zúfalo snaží zohnať peniaze na vyplatenie starších dlhopisov. V decembri minulého roka si podľa údajov amerických zákonodarcov venezuelská spoločnosť požičala 1,5 miliardy dolárov od Rosnefti. Istinou bolo 49,9 percenta akcií spoločnosti Citgo z Houstonu.
 
Túto americkú firmu vlastnia Venezuelčania už od osemdesiatych rokov. Jej rafinérie, vrátane tej najväčšej v Lake Charles (6. najväčšia v USA), vie spracovávať venezuelskú ropu s vysokým obsahom síry. Citgo mala v roku 2013 obrat 42 miliárd dolárov a zarobila 1,5 miliardy dolárov. Ďalšie ekonomické výsledky nie sú verejne prístupné.
 
Ak by PDVSA nedokázala úver Rosnefti vrátiť, stačilo by Moskve len prikúpiť pár akcií, aby získala plnú kontrolu nad firmou. Hrozba krachu ale nie je bezprostredná. "Teraz to ešte zvládnu. Ale keď v októbri a novembri prídu veľké splátky dlhov, môže nastať problém, "povedal stanici CNN Francisco Monaldi z Rice University.

 Otázkou je, čo by sa následne stalo. Rosnefť je pod sankciami už od júla roku 2014 a americké spoločnosti s ňou nesmú akokoľvek obchodovať. Aj preto sa experti nedomnievajú, že by to malo veľký dopad na americký trh s ropou. "Rusi nemôžu USA vydierať. Citgo spracováva 800 tisíc barelov ropy denne. Nie je to malé číslo, ale je to len zlomok z celkových 20 miliónov barelov, ktoré sa tu denne spotrebujú, "hovorí analytik John Le Fargo.