Saudská Arábia možno podporí rast cien ropy

Saudská Arábia je naďalej pripravená urobiť opatrenia na podporu cien ropy, ale iba v prípade, že sa k tomuto úsiliu pripoja aj ťažiari stojaci mimo Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Uviedol to saudskoarabský minister ropného priemyslu a prírodných zdrojov Alí Ibráhím Nuajmí.

Vyhlásenie prispelo k rastu cien ropy na svetových trhoch. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes zdražela o zhruba 3,5 percenta a uzavrela na takmer 54 dolároch za barel. Cena WTI však naďalej zostáva hlboko pod úrovňami z minulého leta, kedy presahovala 100 dolárov za barel.

  
Za prepadom cien ropy stojí hlavne vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. Saudská Arábia koncom novembra zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov OPEC o znížení ťažobného limitu kartelu, ktoré by podporilo ceny. Tento krok posilnil špekulácie, že Rijád chce pomocou nízkych cien zastaviť prudký rast ťažby ropy v USA.

Nuajmího vyhlásenie si obchodníci na trhu s ropou podľa agentúry Reuters vyložili ako signál, že Saudská Arábia by mohla byť otvorená novým rokovaniam o znížení ťažby s producentskými krajinami, ako sú Rusko a Mexiko.

Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy na svete a kľúčovým členom kartelu OPEC.