Shell posilňuje, kupuje BG Group

Britsko-holandský ropný gigant Royal Dutch Shell oznámil, že sa dohodol na kúpe britskej ropnej a plynárenskej spoločnosti BG Group za 47 miliárd libier (64,51 miliardy eur). Dohodu o prevzatí, ktorá bude zrejme najväčšia v tomto roku, musia schváliť akcionári oboch spoločností a celá fúzia by mala byť dokončená začiatkom budúceho roka. Informovala o tom agentúra TASR.

 

BG Group už 7 .4. 2015 potvrdila, že rokuje s koncernom Shell o svojom prevzatí. Obe spoločnosti, rovnako ako ostatné ropné firmy, totiž zápasia s nízkymi tržbami v dôsledku poklesu cien ropy.
Pre Shell má dohoda velký význam, pomôže koncernu zlepšiť konkurencieschopnosť v čase, keď sú podmienky na trhu velmi  nepriaznivé. Fúzia oboch firiem je zároveň jedna z najväčších za uplynulé dve dekády.
Podla dohody dostanú akcionári BG za svoje podiely hotovosť a časť akcií koncernu Shell, takže budú vlastniť zhruba 19 % akcií zlúčenej firmy.
Vedenie oboch firiem odporučilo svojim akcionárom, aby dohodu schválili. Shell očakáva, že fúzia sa na jeho výsledkoch v roku 2017 odrazí len mierne, a naplno sa prejaví až v roku 2018.