Slovnaft zvýšil tržby

Ropná a petrochemická Skupina SLOVNAFT v prvom štvrťroku 2012 oproti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšila čisté tržby o 2 % na 1,11 miliardy eur. Ich rast podporili vyššie kótované ceny rafinérskych produktov, ktoré sa však neprejavili na hospodárskom výsledku skupiny. Prevádzkový zisk upravený o precenené zásoby medziročne klesol o 68 % na 9 miliónov eur.

Slovnaft v 1. štvrťroku 2012 spracoval v bratislavskej rafinérii 1,44 milióna ton ropy, čo bolo o 3 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Pod pokles sa podpísal nižší dopyt po motorových palivách a primárnych plastoch v Európe, ako aj nepriaznivé poveternostné podmienky sťažujúce export a následný predaj.

Výroba automobilového benzínu oproti prvým trom mesiacom roka 2011 medziročne klesla o 5 % na 331.000 ton, rovnako sa medziročne znížila aj produkcia motorovej nafty, a to na 734.000 ton. V prvom štvrťroku spoločnosť vyrábala výlučne motorovú naftu s nízkym obsahom síry, z čoho viac ako dve tretiny predstavovala nafta s biozložkou MERO (metylester repky olejnej). Pokles v prvom štvrťroku zaznamenala tiež produkcia petrochemických výrobkov. Väčšina produkcie Slovnaftu smerovala na export.