Solárne a vodné zdroje sú v oblasti OZE cestou pre Slovensko

Solárne zdroje sú v oblasti obnoviteľných zdrojov energie (OZE) cestou do budúcnosti pre Slovensko. Uviedol to podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, ktorý je zodpovedný za Energetickú úniu. Budúcnosť má podľa neho aj vodná energia. Informovala o tom agentúra TASR.

      "Keď som sa rozprával s asociáciou stavebníkov, tak mi hovorili, že dnes v podstate niet budovy, ktoré sa stavajú alebo rekonštruujú, na ktorej by sa neuvažovalo s nejakým využitím solárnych panelov. Myslím si, že to bude pre Slovensko cestou do budúcna," povedal Šefčovič.
      Pripomenul, že do roku 2020 by sa malo v EÚ vyrábať 20 % energií z OZE, mali by sa znížiť emisie CO2 o 20 % a mala by sa dosiahnuť 20-% energetická efektívnosť. EÚ podľa jeho slov uvedené ciele napĺňa alebo je k nim veľmi blízko. A takisto sa to týka Slovenska, poznamenal eurokomisár.
      Šefčovič by ponechal na každej krajine, ako sa k cieľom prepracuje a na aký OZE sa bude spoliehať. "Nejakým spôsobom by som nezošnuroval jednotlivé členské krajiny, akým spôsobom sa majú k cieľom dopracovať. Niektoré krajiny majú preferenciu pre vodné elektrárne, niektoré pre solárne panely, niektoré pre veterné turbíny. Napríklad v Írsku sú veterné turbíny práve tou technológiou, ktorú ľudia nepodporujú a s ktorou majú problém. Preto sa stále viac a viac investuje do produkcie čistej energie z vetra, v takzvaných príbrežných elektrárňach. To znamená, že tie 'vrtule' sú postavené tak ďaleko od pobrežia, že ich nie je vidieť," dodal Šefčovič.