Stratégia OPEC nefunguje

Doterajšia stratégia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá sa rozhodla udržiavať stabilný objem ťažby, podľa Iránu nefunguje. Členovia ropného kartelu by tak mali začať diskutovať o ťažobných kvótach ešte pred najbližším júnovým zasadaním OPEC, tvrdí Teherán. Informovala o tom agentúra TASR.

 

Toto vyhlásenie naznačuje, aké problémy spôsobujú nízke ceny ropy menším producentom a tiež Iránu, ktorý čelí sankciám Západu a nemôže vyvážať komoditu na tamojšie trhy.
 
Ceny ropy sa od júna minulého roka, keď sa pohybovali okolo úrovne 115 USD (108,80 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), prepadli o zhruba 50 %. Dôvodom bol rozmach ťažby z bridlíc v USA, kde vďaka tomu vzrástla produkcia komodity vlani na najvyššiu úroveň za 30 rokov. Svetový trh je tak nadmerne zásobovaný ropou a ponuka vysoko prevyšuje dopyt, čo tlačí cenu komodity smerom nadol.
 
Veľkí členovia OPEC, predovšetkým Saudská Arábia, však odmietli znížiť objem ťažby, aby tak podporili ceny ropy, pre obavy, že prídu o časť podielu na svetovom trhu.
 
Irán, ktorý po dosiahnutí rámcového dohovoru so Západom o svojom jadrovom programe teraz čaká na zmiernenie sankcií, tvrdí, že stratégia OPEC nezaberá.
 
Práve Irán patrí k tým členom ropného kartelu, ktorí už vlani v novembri požadovali zníženie ťažobných kvót. Ale ostatní členovia, ktorí sa podieľajú viac ako 50 % na celkovej produkcii OPEC, odmietajú zredukovať ťažbu, ak to neurobia aj štáty, ktoré nie sú členmi OPEC.
 
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla v januári na takmer šesťročné minimum 45 USD za barel a tento týždeň uzavrela obchodovanie pri cene 57,87 USD/barel.
 
OPEC, ktorý dodáva na trh približne tretinu z globálnej spotreby ropy, sa bude musieť onedlho vyrovnať s novou skutočnosťou - zvýšením iránskej produkcie komodity po zrušení sankcií.
 
 To povedie k ešte väčšej nerovnováhe medzi ponukou a dopytom. No aj napriek tomu veľkí členovia ropného kartelu nenaznačili žiadnu ochotu znížiť svoju produkciu. Naopak, Saudská Arábia len pár dní po dosiahnutí rámcovej dohody medzi západnými mocnosťami a Iránom ešte zvýšila svoju ťažbu.
 
 Irán je druhým najväčším producentom čierneho zlata v rámci OPEC, po Saudskej Arábii. Teherán dúfa, že po dosiahnutí konečnej dohody a zmiernení sankcií bude môcť zvýšiť svoju produkciu o 1 milión barelov ropy denne. Momentálne arabská krajina vyprodukuje zhruba 1,1 milióna barelov/deň, čo je polovica z jej produkcie pred rokom 2012, teda pred vyhlásením sankcií.