Sú dni OPEC spočítané?

Ropný kartel OPEC, ktorý kontroluje asi 40% svetovej produkcie ropy, bol založený v roku 1960 s cieľom stabilizovať trhový cenový vývoj čierneho zlata. Teraz, 9 mesiacov po začiatku bezprecedentného prepadu cien sa začína špekulovať o tom, že jeho dni sú možno spočítané, píše sa na portáli kurzy.cz.

 

Od konca druhej svetovej vojny vzniklo a následne zaniklo hneď niekoľko obdobných kartelov, ktoré sa snažili stabilizovať trhové ceny komodít ako sú cukor, múka, káva, olivový olej a pod. Jediným kartelom, ktorý pretrval až do súčasnosti je ten ropný, všetky ostatné z dôvodu rôznych krízových situácií nedokázali udržať pod kontrolou názorovú a záujmovú jednotu účastníkov.
 
Napríklad cínový kartel založený v roku 1953 nedokázal odolat nástupu rozvoja hliníka a ďalších ľahkých zliatin. Zanikol v roku 1985.
Kartel producentov surového kaučuku bol založený v roku 1979 a zanikol v roku 1999, keď nedokázal riešiť konkurenciu syntetických umelých hmôt.
 
OPEC zatiaľ prečkal niekoľko ropných cenových šokov. Podľa Svetovej banky rola kartelu v posledných 20 rokoch postupne slabne. Posledný prepad cien, ktorý vymazal okolo 50 % pôvodnej ceny, spôsobuje v rámci kartelu veľký tlak a poškodzuje hlavne malých producentov.