Ťažba plynu v Azerbajdžane sa má výrazne zvýšiť, environmentalisti to kritizujú

(TASR) - Mimovládna organizácia Global Witness kritizuje Azerbajdžan za to, že ako hostiteľská krajina nadchádzajúcej svetovej konferencie o klíme plánuje v najbližších rokoch ťažiť podstatne viac zemného plynu. Ťažba klimaticky škodlivého plynu v Azerbajdžane sa má zvýšiť o tretinu, z približne 37 miliárd kubických metrov (m3) v tomto roku na 49 miliárd m3 v roku 2033, oznámila mimovládna organizácia v Londýne s odvolaním sa na údaje nórskej spoločnosti Rystad Energy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

        "Drogoví díleri nevyriešia problém s drogami a štáty ťažiace ropu a plyn nevyriešia klimatickú krízu," kritizovala organizácia. Klimatickú politiku by podľa jej vyhlásenia nemali tvoriť štáty, ktoré majú záujem na tom, aby svet zostal závislý od ropy a plynu.

        Ďalšia konferencia OSN o zmene klímy COP29 sa má konať v novembri v Azerbajdžane. Hospodárstvo tejto bývalej sovietskej republiky sa vo veľkej miere spolieha na vývoz ropy a plynu. Predsedom konferencie sa má stať azerbajdžanský minister životného prostredia Muchtár Babajev, ktorý predtým dlho pôsobil v štátnej ropnej spoločnosti Socar.
        Rozhodnutie vybrať Azerbajdžan za hostiteľskú krajinu už v novembri minulého roka kritizovala nemecká environmentálna organizácia Germanwatch. Skutočnosť, že hostiteľom klimatických rokovaní bude po Egypte a Spojených arabských emirátoch ďalší ropný štát, je veľmi problematická, uviedla v tom čase, pričom poukázala aj na veľké problémy s korupciou v krajine.