Total: vyššia ťažba, nižší zisk

Francúzskej energetickej skupine Total v prvom štvrťroku 2015 klesol čistý zisk o asi pätinu na 2,6 miliardy dolárov. Napriek tomu je vyšší než odhady analytikov. K lepším výsledkom prispeli vyššie marže pri spracovaní ropy a nárast ťažby. Aj Total sa - podobne ako ostatné ropné spoločnosti - boril s problémami spôsobenými prudkým pádom cien ropy.

 

Total zvýšil ťažby ropy a zemného plynu o desatinu na 2,4 milióna barelov ropného ekvivalentu denne. Na zvýšení produkcie sa podieľali nové projekty na pobreží Nigérie, Nórska a v britskej časti Severného mora.
 
Spoločnosť tiež využila odstávky kľúčových výrobných jednotiek v rafinériách USA do generálnych revízií a zvýšila marže pri spracovaní ropy v európskych rafinériách. Očistený prevádzkový zisk v segmente spracovania ropy sa tak zvýšil na 1,1 miliardy dolárov, čo je viac ako trojnásobný medziročný nárast. 
 
Total patrí medzi ropné spoločnosti tvrdo zasiahnuté prepadom cien ropy. Ten sa premietol aj do výsledkov konkurencie, predovšetkým spoločnosti. 
 
V súvislosti s dianím v ropnom odvetví Total plánuje znížiť kapitálové výdavky asi o desatinu. Minulý rok firma investovala 26 miliárd dolárov.