Transpetrol prepravil menej ropy

Objem prepravenej ropy cez naše územie sa vlani medziročne znížil o 9 %. Môže za to najmä nižší dopyt bratislavského Slovnaftu, ktorý je jediným odberateľom Transpetrolu na Slovensku, ale aj pokles prepravy do Česka.

Ako informovala agentúra TASR, Štátny prepravca Transpetrol prepravil v roku 2014 menej ropy. Celkovo pretieklo cez slovenské územie 8 944 707 ton ropy z Ruska. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o takmer 9 %. Viac než 58 % z celkového množstva prepraveného ropovodom Družba smerovalo do Slovnaftu, ktorý je jediným odberateľom Transpetrolu na Slovensku.

Z pohľadu podnikania je pre Transpetrol dôležité aj Česko. V minulom roku putovalo do tamojšej spoločnosti Česká rafinérska 3 728 000 ton ruskej ropy. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles o 5 %. Najnižší dopyt z ČR za posledné roky zaznamenal Transpetrol v roku 2010.

Technická kapacita Družby na našom území je 20 miliónov ton ropy ročne. Preprava cez ropovod ale dlhodobo klesá. Dôvodom stagnujúceho odberu je na jednej strane zložitá situácia v rafinérskom priemysle v Európe, na strane druhej možnosť českých rafinérií v mestách Litvínov a Kralupy nad Vltavou získavať ropu prostredníctvom ropovodu IKL. Ten vznikol s cieľom ukončiť ropnú závislosť Českej republiky na Rusku. V prevádzke je od roku 1996 a do krajiny privádza čierne zlato z Transalpinského ropovodu TAL.