V emisnej kauze VW dostali vlastníci áut v USA kompenzácie takmer 10 mld. USD

Americkí majitelia áut firmy Volkswagen, ktorých vozidlá mali problematický softvér na manipuláciu emisií, dostali v rámci kompenzácií takmer 10 miliárd USD (8,50 miliardy eur). Uviedla to americká Federálna komisia pre obchod (FTC), na ktorú sa odvolala agentúra Reuters. Správu priniesla agentúra TASR.

 

      Emisný škandál Volkswagenu vypukol v septembri 2015. Spoločnosť neskôr priznala, že vo svete jazdí približne 11 miliónov vozidiel s problematickým softvérom. Medzitým sa v USA dohodla, že od vyše 550.000 majiteľov takýchto áut vozidlá odkúpi alebo problematický softvér upraví.
      Ako informovala FTC vo svojej finálnej správe o urovnaní kauzy, viac než 86 % majiteľov vozidiel sa rozhodlo pre možnosť odkúpenia ich auta firmou. Zároveň uviedla, že samotný Volkswagen vyplatil zákazníkom v USA viac než 9,5 miliardy USD a firma Robert Bosch, dodávateľ komponentov pre naftové motory, ďalších približne 300 miliónov USD. Okrem nákladov na odkúpenie auta, prípadne úpravu, VW súhlasil s tým, že poškodeným majiteľom áut vyplatí sumu od 5100 do 10.000 USD.
      Celá kauza stála Volkswagen do dnešných dní približne 30 miliárd eur. Okrem nákladov spojených s opravami či spätným odkúpením vozidla zaplatila firma aj viacero pokút alebo sa dohodla na iných formách urovnania.