Firmy v EÚ v 3. tendri spoločne nakúpili 18,1 miliardy m3 plynu

(TASR) - Záujem o spoločný nákup plynu v Európskej únii (EÚ) pretrváva. V treťom tendri dodávatelia predložili ponuky v objeme 18,1 miliardy kubických metrov (m3), oznámil to výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. V prvom kole to bolo 18,7 miliardy a v druhom 15,2 miliardy m3. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

        V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa členské štáty Únie vlani rozhodli spoločne nakupovať plyn s cieľom zabezpečiť stabilnejšie ceny pre spoločnosti a doplniť zásobníky plynu. Energetická platforma EÚ celkovo neustále dosahuje vynikajúce výsledky pri prepájaní dopytu a koordinácii nákupu, uviedol Šefčovič, ktorý zodpovedá za energetickú platformu.

        Mechanizmus AggregateEU umožňuje spoločnostiam agregovať dopyt po plyne a spájať ho s konkurenčnými ponukami dodávok na svetovom trhu. Otvorený je pre všetky členské štáty EÚ a zmluvné strany energetického spoločenstva. Nezahŕňa žiadne ruské spoločnosti.
        V treťom tendri boli agregované potreby plynu v objeme 16,49 miliardy m3 na základe žiadostí predložených 39 európskymi spoločnosťami.