Slovnaft: Nový zásobník etylénu zredukuje časté spaľovanie, znížia sa tak emisie

(TASR) - Spoločnosť Slovnaft spúšťa do prevádzky nový zásobník na etylén. Investícia v celkovej výške takmer 70 miliónov eur zníži potrebu pravidelného odstavovania výrobnej jednotky na výrobu nízkohustotného polyetylénu o polovicu. Zníži sa tak objem emisií oxidu uhličitého aj spotreba elektrickej energie, informoval Slovnaft.

        Obyvatelia v okolí rafinérie podľa Slovnaftu pocítia najmä zníženie pravidelného flérovania, teda spaľovania na poľných horákoch, čo je nevyhnutná súčasť odstavovania výrobných jednotiek. Spaľovanie zvyčajne okrem "svetelných efektov" sprevádza aj zvýšená hladina hluku. Zároveň sa má vylepšiť aj prevádzkovanie výrobnej jednotky na výrobu etylénu - etylénovej jednotky.

        "Nový zásobník etylénu umožní plynulejšie prevádzkovanie linky LDPE4 a zároveň zníži riziko núteného odstavovania etylénovej jednotky, kde sa etylén vyrába. Celková úspora emisií CO2 predstavuje ročne 2558 ton," priblížil riaditeľ útvaru investičné projekty Ondrej Zákutný.
        Nový etylénový zásobník je určený na uskladnenie skvapalneného etylénu. Do beztlakovej dvojplášťovej valcovej nádoby s vonkajším priemerom 30 metrov a výškou 26,7 metra sa zmestí 6000 ton (10.000 kubických metrov) kvapalného etylénu. Ten sa v nej uskladňuje pri teplote -103 stupňov Celzia a pretlaku 8 kilopascalov (kPa).