TotalEnergies uzavrela s Katarom 27-ročnú dohodu o dodávkach plynu

(TASR) - Francúzska štátna energetická spoločnosť TotalEnergies (Total) uzavrela s Katarom dohodu, na základe ktorej bude z krajiny počas 27 rokov odoberať zemný plyn. Dodávky budú v objeme 3,5 milióna ton ročne, oznámila spoločnosť QatarEnergy. Total už minulý rok uzatvorila s Katarom dve dohody o partnerstve pri rozšírení najväčšieho svetového ložiska zemného plynu North Field v Perzskom zálive. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

        Dohody s TotalEnergies potvrdzujú trvalý záväzok Kataru voči európskym trhom a prispievajú k energetickej bezpečnosti Francúzska, uviedol katarský minister energetiky Sád Šarída al-Kábi

        Total podpísala v septembri minulého roka s QatarEnergy dohodu v hodnote 1,5 miliardy dolárov (1,42 miliardy eur), na základe ktorej získala 9,3-percentný podiel v katarskom projekte North Field South, ktorý je druhou fázou rozširovania ložiska.
        V júni 2022 sa francúzsky energetický gigant stal prvým partnerom v úvodnej fáze rozšírenia poľa, projekte North Field East, pričom investoval viac ako 2 miliardy dolárov výmenou za 25-percentný podiel. Dodávky plynu do južného Francúzska sa majú začať v roku 2026.